Digital kunskapsguide för anhöriga till personer med psykisk ohälsa

Två personer håller handen.

Foto: Smålandsbilder

Den 10 september varje år är det den internationella suicidpreventiva dagen. En dag som instiftats för att uppmärksamma arbetet med ett förhindra självmord. I samband med detta vill vi på Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) lyfta vår digitala kunskapsguide som vänder sig till dig som står nära en vuxen person med psykisk ohälsa.

Syftet med kunskapsguiden är att samla fakta och information om psykisk ohälsa med fokus på dig som är anhörig. Förhoppningen är att filmerna i guiden ska ge vägledning, kunskap och stöd i situationer som många gånger kan kännas besvärliga och utmattande.

I kunskapsguiden kan du lyssna på anhörigas egna erfarenheter och berättelser. Du möter också professionella som berättar om vilket stöd som finns att få och om vanliga frågor som anhöriga kan ha.

Klicka här för att komma till den digitala kunskapsguiden

Föreläsning om att leva nära någon med självmordstankar

En av föreläsningarna i guiden handlar om att leva nära någon som har självmordstankar. Ullakarin Nyberg, psykiater och en av Sveriges främsta experter på suicidprevention, berättar i föreläsningen om hur det kan vara att leva med självmordstankar, men också om hur det är att vara anhörig. Hon beskriver de svåra samtalen som kanske inte behöver vara så svåra som vi tror. I klippet nedan berättar Ullakarin Nyberg mer. 

Se föreläsningen "Att leva nära någon som har självmordstankar"

 

Föreläsning om suicidprevention och efterlevandestöd

Vi vill också lyfta föreläsningen som handlar om suicidprevention och efterlevandestöd. Pernilla Omérov, forskare vid Nka och lektor vid Marie Cederschiöld högskola, berättar i föreläsningen om hur det är att möta personer som inte orkar leva. Här kan du som anhörig lära dig mer om vad som kan vara hjälpsamt för att upptäcka och motverka risken för självmord och om de svåra samtalens betydelse. 

Se föreläsningen "Suicidprevention och efterlevandestöd"

Kunskapsguiden är framtagen av Nka tillsammans med anhörigkonsulenter från Malmö stad, Stockholm stad, Upplands Väsby kommun och Vallentuna kommun.

Senast uppdaterad 2024-09-09 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson