Rätt stöd till anhöriga i olika skeden av demenssjukdomens förlopp

Illustration med anhöriga och äldre

Illustration: Mattias Gordon

Nka presenterar en ny webbinarieserie som handlar om hälsa och välbefinnande för anhöriga till personer med demenssjukdomar. Välkommen att ta del av aktuell forskning, erfarenheter, anhörigas berättelser och inspirerande arbetssätt från olika verksamheter!

Socialdepartementet har givit Nationellt kompetenscentrum anhöriga i uppdrag att, i samarbete med Svenskt Demenscentrum och Socialstyrelsen, genomföra en webbinarieserie med det övergripande temat Rätt stöd till anhöriga i olika skeden av demenssjukdomens förlopp.

Serien vänder sig främst till beslutsfattare och personal i kommuner och regioner, men kan också vara till nytta för anhöriga själva, idéburna organisationer och studieförbund.

Under våren och hösten kommer olika teman att presenteras.

Den 28 maj klockan 14.00 – 15.30 sänds det första kostnadsfria webbinariet. Nka kommer då att presentera en modell som beskriver anhörigvårdarprocessen, samt vilket stöd som kan behövas i olika faser. 

Medverkande vid det första webbinariet är Kjell Andersson, anhörig, Johanna Björk, projektledare Nka och demenssamordnare Ulricehamns kommun samt Lennart Magnusson, verksamhetschef Nka och docent vid Linnéuniversitetet. 

Här finns mer information och anmälan till det första webbinariet

Den 11 juni klockan 14.00 – 15.30 handlar det om systematisk uppföljning av stöd till anhöriga. Under webbinariet föreläser Nka om en modell som används för att kartlägga behov, planera och följa upp anhörigstöd. Modellen beskriver också hur man kan arbeta med en årlig uppföljning av anhörigas erfarenheter och synpunkter för att kunna utveckla och förbättra stödet. Anhöriga och anhörigstödspersonal medverkar och det kommer att ges utrymme för att ställa frågor. 

Här finns mer information och anmälan till det andra webbinariet

Läs mer om hela projektet här

För mer information och kontakt

Foto på Lennart Magnusson
Lennart Magnusson

Verksamhetschef och forskare

Lennart Magnusson, sjuksköterskaoch docent har disputerat med en avhandling om design av en IT-baserad stödtjänst, ACTION för äldre med kroniska sjukdomar och deras anhöriga i partnerskap med de äldre, deras anhöriga och vård- och omsorgspersonal. Lennart har tidigare arbetat som vårdlärare, studierektor, klinikföreståndare och vårdutvecklare. Sedan 1996 har han arbetat som projektledare för en flertal nationella och internationella forsknings- och utvecklingsprojekt inom äldre och anhörigområdet. Han är anställd vid Institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet och Vårdvetenskapliga institutionen och ÄldreVäst Sjuhärad vid Högskolan i Borås. Lennart var en av initiativtagarna till FoU-enheten ÄldreVäst Sjuhärad och till ansökan om att få driva det nationella kompetenscentret för anhörigfrågor

Senast uppdaterad 2024-05-10 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnusson