Narkotikautredningen: Vi kan bättre!

Utredningen Vi kan bättre! på petroleumgrön bakgrund samt bild på Thomas Lindén i glasögon, röd slips, mörk kavaj och vit skjorta

Thomas Lindén

Thomas Lindén är statschefläkare och avdelningschef vid Socialstyrelsen. Han har lett narkotikatutredningen som nu har lämnat sitt slutbetänkande Vi kan bättre! Kunskapsbaserad narkotikapolitik med liv och hälsa i fokus. I det uppmanas regeringen bland annat att ge Nka ett särskilt uppdrag att arbeta med kunskap kring anhöriga till personer med skadligt bruk eller beroende och/eller samsjuklighet.

I Sverige är dödligheten vid bruk och beroende av narkotika en av de högsta i Europa. Den övergripande målbilden för narkotikautredningen Vi kan bättre! är att minska dödsfallen med minst 20 procent, räknat från 2022 års nivå och fem år efter att programmet har införts. Thomas Lindén är statschefläkare och avdelningschef vid Socialstyrelsen och har lett narkotikautredningen.

– De förslag som vi har lämnat här rör hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens ansvar. Sedan finns det andra utredningar som kompletterar vår utredning, säger han.

Utredningen har lyssnat in forskare, men också företrädare för det civila samhället och personer med egen erfarenhet av skadligt bruk eller beroende av narkotika. Genom workshops och intervjuer har även anhöriga fått bistå med synpunkter och tankar.

– Anhöriga till personer med skadligt bruk är ofta förtvivlade, säger Thomas Lindén. Man har närstående som är drabbade under lång tid och man hittar inte stödinsatser som kan hjälpa.

14 procent av alla vuxna anger att de har en närstående som använder narkotika. Ett förslag från utredningen Vi kan bättre! handlar om att ge Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, ett särskilt uppdrag som inkluderar att samla kunskap, genomföra kartläggningar, skapa kunskapsöversikter, utbildningar, registerstudier samt att utveckla och följa upp metoder för anhörigstöd inom området. Syftet är att överbrygga gapet mellan teori och praktik och att stärka samverkan mellan anhöriga, närstående, myndigheter, hälso- och sjukvård och socialtjänst.

– Varje anhöriggrupp har sina behov, säger Thomas Lindén. Vi föreslår att Nka ska få uppdraget att utreda vad som behövs och att sprida kunskap och erfarenheter om vad som är mest hjälpsamt för de anhöriga och deras närstående. Dessutom anser vi att en nationell stödlinje för anhöriga bör inrättas.

Läs hela artikeln med Thomas Lindén här

Läs mer om utredningen på Regeringens hemsida: 

 

Senast uppdaterad 2023-12-09 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson