Anhörigstöd i Skaraborg – ett samverkansprojekt

I Skaraborg arbetar kommunerna tillsammans med Västra Götalandsregionen, anhöriga och intresseorganisationer i ett gemensamt projekt kring anhörigstöd. Projektet syftar bland annat till att nå anhöriga och närstående (nedan sammanfattat som anhöriga) tidigare, och att få till stånd en bättre samverkan mellan primärvården, sjukhusen och kommunerna när det gäller anhörigstöd. Projektledare Thina Lindberg har beskrivit projektet och erfarenheterna så här långt i en artikel på Socialstyrelsens hemsida (se länk nedan). Följande är en sammanfattning av samtal med Thina Lindberg och den artikeln.

I Skaraborg finns fyra sjukhus, 23 vårdcentraler och 15 kommuner. Projektets mål är att utveckla rutiner för samverkan när det gäller anhörigstöd mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen, som har hälso- och sjukvårdsansvaret. Det handlar om att utveckla gemensamma modeller för individuell stödplan, uppsökande verksamhet och utvärdering av kommunernas anhörigstöd. Målgruppen är anhörigvårdare till äldre, funktionshindrade samt långvarigt sjuka. Sekundära målgrupper är berörd personal inom primärvården, på sjukhusen och i kommunerna samt personer inom brukargrupper, intresse- och frivilligorganisationer. Socialcheferna för Skaraborgs kommuner är styrgrupp för projektet. Ledningsgruppen består, förutom projektledaren, av representanter från fem av kommunerna, sjukhusen och primärvården i Skaraborg. Det före detta nätverket för anhörigstödet i Skaraborg bildar nu referensgrupp för projektet. Utifrån denna har arbetsgrupper bildats med olika ansvarsområden.


Genomförande och resultat

En grupp som representerar nio kommuner i östra Skaraborg har arbetat med att ta fram en användarvänlig individuell stödplan för anhöriga. Modellen bygger på anhörigstödsamtalet som grund. Arbetsgruppens erfarenheter så här långt är att stödplanen fungerar mycket bra som arbetsredskap. Anhöriga som erbjudits individuell stödplan har varit positiva. I höst arbetar också den östra arbetsgruppen med en utvärderingsmodell för anhörigstödet i kommunerna.

Den västra arbetsgruppen består av de övriga sex kommunerna i Skaraborg. Gruppen arbetar med att bygga upp rutiner mellan Skaraborgs kommuner och Västra Götalandsregionen för att i ett tidigare skede kunna nå anhöriga. Sedan februari 2007 drivs ett pilotprojekt (se nedan) inom närsjukvårdsområdet i västra Skaraborg i samarbete med Lidköpings sjukhus. Resultatet ska ligga till grund för ett fortsatt samarbete i regionen. Vid informationen till sjukhusets personal visade det sig att många inte tidigare känt till möjligheten att få stöd för anhöriga ute i kommunerna. Arbetsgruppens erfarenheter visar att informationsarbetet är helt avgörande och att det måste pågå kontinuerligt. Återkoppling till sjukhusets personal är också mycket viktig. De anhöriga som fått kontakt med kommunens anhörigstöd via sjukhusets nya rutin har uppskattat att det finns ett samarbete kring detta. Antalet kontakter med anhörigsamordnare som sjukhuset förmedlat ökar sakta vid varje mätning. Fler yrkesgrupper har också blivit involverade.  Pilotprojektet startade på fyra medicinavdelningar, men intresse från övriga avdelningar på sjukhuset har växt fram. Från 2008 ingår alla avdelningar i projektet. Efter att pilotprojektet har redovisats har ”Vårdsamverkan Skaraborg” (en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och Skaraborgs Kommunalförbund) beslutat att en fortsatt implementering av samarbetet ska ske på de tre övriga sjukhusen i Skaraborg. Detta arbete påbörjas under hösten 2008.

Den västra arbetsgruppen har just nu påbörjat arbetet med att utforma en modell för uppsökande verksamhet. Marknadsföring och ett utvecklat samarbete med olika intresseorganisationer är en del av det arbetet. Kommunernas anhörigsamordnare har under hösten 2007 informerat på arbetsplatsträffar vid de 23 vårdcentralerna och delat ut informationsfoldrar och affischer med olika kontaktkort.

Referensgruppen såg tidigt värdet av gemensam marknadsföring. En marknadsföringsbyrå anlitades och olika marknadsföringsmaterial togs fram. Det ledde till att det nu finns affischer med tillhörande plastficka för kontaktkortet med text från respektive kommun, roll-ups, anhörigvårdarkort, brevmallar, informationspärmar, vykort, en gemensam Powerpointpresentation samt foldrar med information från fokusgrupper och från kommunernas anhörigstöd -anpassade såväl till sjukhusen som till primärvården. Tidigt i projektet skapades en hemsida (adress nedan) för gemensam information som löpande läggs ut till kommunerna och andra intressenter.

Fokusgrupperna som genomfördes 2007 hade tre olika anhörigperspektiv: en för föräldrar, en för make/maka och en för döttrar och söner. Till de olika grupperna ställdes samma fråga: ”Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?” Behoven som framkom från dessa tre fokusgrupper handlade om trygghet, relationer, kvalitet, kompetens och information.

Konferenser, utbildningar och inspirationsdagar arrangeras gemensamt för kommunerna, primärvården och sjukhusen i Skaraborg. Anhöriga och personer i frivillig- och intressegrupper har deltagit och bidragit till att kunskap och engagemang kring anhörigfrågorna har utvecklats alltmer.

Utvärdering. En extern utvärderare, Anita Boij, utredare och forskare, är knuten till samverkansprojektet. Utvärderingen är uppdelad i tre delutvärderingar vid olika tidpunkter under projekttiden. De olika delarna vänder sig till olika målgrupper. Två delutvärderingar har genomförts hittills. I den första konstaterades att projektet hunnit långt på de första tio månaderna. Bland framgångsfaktorer noterades att projektansökan var väl förankrad hos kommunernas samordnare; att projektbeskrivningen var tydlig och målen väl avgränsade och att projektledaren som också tidigare arbetat med anhörigstöd hade medverkat i processen. Den första delutvärderingen visade också stora variationer mellan kommunerna när det gäller anhörigstöd.

Den andra delen av utvärderingen blev klar i mars 2008. Där lyfts alla kunniga och engagerade projektmedarbetare fram som den främsta styrkan. Den väl anpassade organisatoriska utformningen är också en framgångsfaktor. Att ledningsgruppen har en kunskaplig och verksamhetsmässig bredd, och att referens- och arbetsgrupperna består av personer ur det redan befintliga nätverket av kommunala samordnare för anhörigstödet framstår också som viktiga faktorer för ett lyckat genomförande.

En reflektion som utvärderaren gör är att projektets utmaningar egentligen inte handlar så mycket om projektet i sig. Den svåra nöten att knäcka är hur den kunskapen om anhörigstöd ska kunna spridas i så stora organisationer som det här är frågan om. Återkommande information och upprätthållande av ett gemensamt förhållnings- och arbetssätt kräver tid och resurser.

Samverkansprojektet ”Anhörig/närståendestöd i Skaraborg” har kommit långt i sitt arbete under den första halvan av projekttiden. De personer som deltagit i utvärderingen är mycket nöjda med projektet och uppfattar dess mål som viktiga och angelägna. Resultaten tyder på att kvaliteten i arbetet med projektet och engagemanget för dess olika delar är fortsatt hög. Projektets utmaningar ligger utanför dess påverkansmöjligheter. Resurser för att genomföra det program som utarbetas är en angelägen fråga för beslutsfattare att skyndsamt följa upp.
(Se ”andra delutvärderingen” nedan.) I den tredje och sista delutvärderingen ska, utöver de som tidigare tillfrågats, även anhöriga ingå.

Projektledarens avslutande kommentarer: Sammanfattningsvis upplever anhörigsamordnarna att projektet gett mer tyngd till såväl anhörigfrågorna i stort som till de egna projekten i respektive kommuner. Gemensamma behov har kunnat lyftas på ett helt annat sätt. De modeller och rutiner som arbetats fram kommer förhoppningsvis att bidra till fortsatt utveckling.

Erfarenheterna har också gett en ökad förståelse för de svårigheter som finns. Dit hör till exempel förankring och samarbete kring anhörigstöd mellan beställare och utförare, mellan politiker och praktiker och mellan verksamheter och professioner. Genomförandet tar tid och kraft och tillsammans kan man arbeta med detta på ett bredare sätt. Att alla kommuner i Skaraborg medverkar i projektet är oerhört värdefullt och en viktig förutsättning för att kunna utveckla rutiner kring samarbetet med Västra Götalandsregionen.

Tanken med att ha samma marknadsföringsmaterial på sjukhus, vårdcentraler, i kommunernas verksamheter och på apoteken är att materialet bättre ska uppmärksammas av allmänheten. Det visar sig också att kontaktkorten i affischerna på sjukhuset och vårdcentralerna tar slut och i vissa kommuner upplever man att fler anhöriga hör av sig. Konferenser, utbildningar och olika informationsinsatser har också bidragit till att sprida informationen.

Trots problem med tidsbrist och annat upplever anhörigsamordnarna att det gemensamma projektet ger draghjälp och stöd till det egna arbetet för att utveckla anhörigstödet i kommunerna. Sammanfattningsvis tycks samverkansprojektet öppna upp för möjligheter som var och en inte tidigare haft. Möten mellan personal inom de olika organisationerna stärker samarbetet och utvecklar förhållningssättet.

Sökord/område: utveckling, utvärdering, samverkan

Projektperiod: 2006 - 2009

Finansiering: Länsstyrelsens stimulansmedel

Huvudman: Skaraborgs Kommunalförbund FoU

Samarbetspartner: De 15 kommunerna i Skaraborg, Primärvården Skaraborg och Skaraborgs Sjukhus, anhörig/närståendevårdare, intresse- och brukarorganisationer  
 
Kontaktperson: Thina Lindberg, anhörigstödsutvecklare och projektledare, Skaraborgs Kommunalförbund FoU. Tfn: 0500-49 72 12, mobil 0703-49 72 05.
E-post: thina.lindberg@skaraborg.se 
Anita Boij, utredare och forskare, A. Boij Idé och produktutveckling. Tfn: 0500-421514.
E-post: anita@boij.net 


Publikationer: Anhörig/närståendestöd i Skaraborg – ett samverkansprojekt mellan kommuner, primärvård och sjukhus. Thina Lindberg, Skaraborgs Kommunalförbund FoU. Publicerad på Socialstyrelsens hemsida. Fokus på anhöriga. Nr 5 april 2008. www.socialstyrelsen.se
 
Hemsida: http://www.skaraborg.se

Artikelansvarig: Annika Rosen

Senast uppdaterad 2021-01-27 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson