Signalera smärta
Ett särskilt angeläget behov att kunna uttrycka till andra är när man känner smärta. Eftersom signalerna för att uttrycka smärta kan variera så mycket, och ibland visas genom signaler eller uttryck som man vanligtvis inte förknippar med smärta, är kunskapen hos personal och anhöriga avgörande. Nätverket behöver vara överens om på vilka sätt den enskilda individen uttrycker smärta, och det är bra om detta kan dokumenteras och finnas tillgängligt för alla. På det sättet ökar förutsättningarna för att tidigt uppmärksamma tecken på smärta så att denna kan lindras och förhoppningsvis också förebyggas.
Som en hjälp att identifiera små signaler kan olika typer av smärtskattningsinstrument användas. Ett exempel är BOSS (Beteende Observation & Skattning av Smärta Instrumentet) som är utarbetat för användning till barn och ungdomar utan verbal kommunikationsförmåga. Inom Hälsa och habiliteringen region Stockholm används ett motsvarande dokument för bedömning av smärta hos vuxna.
Att smärta kan uttryckas på många olika sätt blir tydligt när man ser listan i detta skattningsinstrument. Dokumentet kan därför också användas som ett diskussionsunderlag i nätverket, för att skapa samsyn kring de signaler man identifierat.
Läs gärna mer om smärta i handboken om Kvalificerad omvårdnad i vardagen.
Senast uppdaterad 2025-06-17 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson