Träff om förvaltningsområden och anhörigstöd
- Tid
- Ämne
- Träff om förvaltningsområden och anhörigstöd
- Plats
- Digitalt
Illustration: Kungliga biblioteket.
Välkommen till ett informations- och diskussionstillfälle om nationella minoriteter/urfolk utifrån ett anhörigperspektiv. Här kommer vi att prata om vad ett förvaltningsområde är och vad det innebär för anhörigstödet.
Målgruppen för detta tillfälle är framför allt anhörigkonsulenter/samordnare, men självklart är alla som är intresserade av stöd till anhöriga tillhörande nationella minoriteter/urfolk välkomna.
Datum: 5 november
Tid: Kl. 13.30-14.30
Plats: Digitalt via Zoom – delta via denna länk
Vad är ett förvaltningsområde?
Inom särskilda förvaltningsområden har medborgare rätt att använda finska, meänkieli respektive samiska i muntlig och skriftlig kontakt med förvaltningsmyndigheter och domstolar. Lagen ger även rätt till förskoleplats i verksamheter som bedrivs på finska, meänkieli eller samiska, liksom rätt till omvårdnad inom äldreomsorgen av personal som behärskar det aktuella språket.
I förslaget till en ny Socialtjänstlag (SoL) föreslås att lagtexten som idag finns i Minoritetslagen införs i SoL, vilket bland annat innebär följande:
En kommun som ingår i ett förvaltningsområde ska erbjuda den som begär det möjlighet att helt eller till en väsentlig del få den omvårdnad som erbjuds inom ramen för äldreomsorgen av personal som behärskar finska, meänkieli respektive samiska.
Mer information:
www.minoritet.se
www.kunskapsguiden.se
För mer information:
Möjliggörare/praktiker – Äldre
Senast uppdaterad 2024-10-29 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson