Cancerdagen lyfte viktiga frågor med fokus på patienter och anhöriga
Maria Nilsson från Nka (till höger) tillsammans med Ulrica Langegård och moderator Petra Hedbom.
Den 2 oktober arrangerade Dagens Medicin Cancerdagen med cirka 145 personer närvarande från regioner, kommuner, akademi och intresseorganisationer. Maria Nilsson från Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) medverkade med en presentation om anhörigas situation när vården flyttar till hemmet.
Dagen inleddes med att sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD) berättade om arbetet med revideringen av den nationella cancerstrategin. Hon underströk vikten av tidig upptäckt, rehabilitering och palliativ vård.
Acko Ankarberg Johansson (KD).
Ministern betonade att cancervården har gjort stora framsteg i form av ökad överlevnad, men att patienter ofta lever med konsekvenser av sjukdomen och behandlingen, vilket påverkar deras livskvalitet. Ministern framhöll också betydelsen av kontinuitet i vården.
På konferensen medverkade även Therese Leijon och Sandra Westerberg från Ung Cancer som höll viktiga anföranden om vad det innebär att drabbas av cancer som ung vuxen. De lyfte fram brister i rehabiliteringen och risken för diskriminering på arbetsmarknaden. Sandra Westerberg betonade även behovet av att flera anhöriga till patienten involveras och informeras.
Uppdaterad cancerstrategi
Mef Nilbert, regeringens utredare för arbetet med en uppdaterad cancerstrategi, pratade i sin tur om Nära vård-reformen. Än så länge påverkar den inte cancervården särskilt mycket, men den kan komma att göra det om reformen drivs igenom fullt ut, med primärvården som nav och mer vård flyttad till hemmet. Utredningens förslag till uppdaterad cancerstrategi kommer att överlämnas i november och därefter gå ut på remiss.
Bland det stora antalet talare fanns också professor Jan Liliemark, Prioriteringscentrum, Linköpings universitet, professor och överläkare Per Karlsson, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset och Rachel De Basso, regionråd och regionstyrelsens ordförande Region Jönköpings län. De diskuterade prioriteringar i vården kopplat till de många nya behandlingsmöjligheter som finns vid cancerdiagnoser. De påpekade att det är lätt att identifiera vad som behöver prioriteras upp, men betydligt svårare att ange vad som då ska prioriteras ner.
Anhörigskapet kan försvåra möjligheten till träning
Mef Nilbert berättade om förslaget till en uppdaterad cancerstrategi.
Elin Ekblom Bak, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), presenterade studier om kopplingen mellan cancer och kondition. Hon pekade på en samhällstrend där konditionen tenderar att bli sämre på befolkningsnivå.
Ekblom Bak problematiserade också hur livsstilsråd ofta trivialiseras och hur ansvaret läggs på individen utan uppföljning och individuell anpassning. Den vanligaste orsaken till att man inte får in konditionsträning i vardagen är tidsbrist, och hon lyfte exemplet att vara anhörig som en omständighet som kan försvåra möjligheten att få in konditionshöjande aktivitet i vardagspusslet.
Anhöriga påverkas när vården flyttar till hemmet
Under eftermiddagen fick konferensdeltagarna bland annat lyssna på Ulrica Langegård, PhD, översjuksköterska vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och adjungerad lektor vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs Universitet, samt medförfattare till Omvårdnad & cancersjukdomar – i samband med onkologisk behandling, som lyfte omvårdnadsperspektivet när vården flyttar till hemmet och vad det innebär för patienter och anhöriga. Langegård pekade på att studier har visat på både positiva och negativa erfarenheter hos anhöriga och närstående när vården sker i hemmet via digitala kanaler.
Maria Nilsson, forskare och verksamhetssamordnare vid Nka, presenterade i sin tur övergripande statistik om anhöriga och kopplade dem till forskningsresultat från sin avhandling om äldre, deras anhöriga och välfärdsteknik. Maria konkluderade att när vården flyttar till hemmet påverkar det anhöriga, både de som bor tillsammans med patienten och de som finns på distans. Eftersom anhöriga gör stora insatser för sina närstående och ofta påverkas av detta, behöver de stöd.
Dagen modererades av Petra Hedbom och gav flera värdefulla insikter och perspektiv på hur cancervården kan utvecklas med fokus på patientens och de anhörigas behov.
Publicerad 2024-10-09
Senast uppdaterad 2024-10-09 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson