Första tiden

Till dig som är nybliven förälder till ett barn med omfattande funktionsnedsättning.

Om du vill läsa undertexterna från filmen kan du ladda ner den här

Välkommen till den här platsen som vänder sig till dig som är nybliven förälder till ett barn med omfattande funktionsnedsättning.

Här har vi samlat information som vi hoppas kan vara värdefull för dig. Du kan lyssna till och läsa om föräldrar som berättar om hur den första tiden var för dem. Även om deras barn har blivit äldre nu så finns minnena från den första tiden väldigt nära. Här kan du få tankar, förtröstan och idéer som kanske kan ge dig känslan av att inte vara ensam.

Du möter också personer som i sitt arbete träffar föräldrar som just fått barn med omfattande funktionsnedsättningar. De berättar om vilket stöd som finns att få och om vanliga frågor föräldrar kan ha.

Skulle du vilja träffa andra föräldrar? Det kan kännas bra att möta andra som har det på liknande vis som en själv. Vi har digitala samtalsgrupper som du är välkommen att anmäla dig till. Vi tipsar också om föreningar som ger en annan möjlighet att träffa andra föräldrar.

Dikt till mitt sällsynta barn

När du kom tappade jag fotfästet för en stund
Jag blev rädd
För dig
För mig
För världen
Sen visade du mig en ny stig
Att sätta fotsulorna mot
Huden var ovan
Det kändes först kallt och strävt
Till och med stickigt och halt
Men så hände nåt
Fotsulorna vande sig
Huden blev tåligare
Och längs den nya stigen fanns nya blommor
Nya insekter
Nya fåglar
Lika sällsynta som du
Jag såg att de var lyckliga
Jag såg att du var lycklig
Det räckte för mig

Anna Pella

Kontaktpersoner

Foto på Maria Ahlqvist
Maria Ahlqvist

Möjliggörare/praktiker, Anhöriga och funktionsnedsättning

Maria är socionom och har arbetat som kurator på Habiliteringen vid Riksgymnasiet för ungdomar med rörelsehinder, Bräcke diakoni. Hon har också bred erfarenhet av anhörigfrågor och har bland annat varit med och utformat två material att ha som utgångspunkt för samtal: Studiecirkelmaterialet "När jag inte längre är med" som vänder sig till föräldrar som har vuxna söner och döttrar med funktionsnedsättning, och samtalsmaterialet "Fokus på mig, Vuxensyskon" för den som är syskon till någon med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.
Maria har mött många föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning genom att vara ledare för samtalsgrupper och föräldrahelger där föräldrar till barn med olika diagnoser har fått möjlighet att träffas.
Foto på Mona Pihl
Mona Pihl

Möjliggörare och praktiker, flerfunktionsnedsättning

Mona är sjuksköterska och arbetar sedan många år inom barn- och vuxenhabilitering. Hennes särskilda fokus och intresse är vård, omsorg och stöd till personer med flerfunktionsnedsättning och deras föräldrar och andra anhöriga. Intresset grundlades när hon arbetade på ett korttidshem för barn ungdomar med funktionsnedsättningar och stort behov av medicinsk omvårdnad.

Senast uppdaterad 2023-05-31 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson